Konec světa... se blíží

Konec světa... se blíží
Sdílej
 
Světem se šíří zvěsti o tom, že v roce 2012 přijde konec světa a do kin se chystá film, který jim dává za pravdu. Přesto všechno ale není důvod k panice, podle všeho to nebude tak zlé.


Vybavuje se mi to, jako by to bylo včera. Bylo mi jedenáct, vracel jsem se domů a netrpělivě sledoval ciferník na hodinkách. Tři, dva, jedna ... podívám se na oblohu a tam nic. Normální letní den, sem tam mrak, prostě nic zvláštního.

Doma si zapnu televizi, kde v plném proudu probíhá tradiční okurková sezóna: hasiči sundávaly ze stromu kočku, jež utekla jedné starší paní, v jižních Čechách našli hřib pravý, který vážil skoro kilo a půl. Jaká nehoráznost!

Bylo přece 29. srpna 1997 a Skynet měl před pár minutami vypálit americké jaderné hlavice na Rusko, rozpoutat třetí světovou válku a následný konec světa. Přesně tak jak to stálo ve scénáři filmu Terminátor: Soudný den (1991). Tsss ... celé to byl jen podvod.

Není třeba všemu věřit

Není asi úplně normální, být zklamaný z toho, že nenastal konec světa, ale tehdy mi to opravdu přišlo jako podvod. Alespoň jsem zjistil, že není možné věřit všemu, co se v televizi objeví, a to se bude hodit právě teď.

Na plátna kin se totiž chystá další film, který lidstvu předpovídá blížící se konec a narozdíl od Terminátora má v rukávu občas i docela přesvědčivé „důkazy“. Film s prozaickým názvem 2012 pracuje s myšlenkou, že s koncem mayského kalendáře přijde i globální apokalypsa a konec světa. Mayové, původní obyvatelé jižního Mexika a Guatemaly, jsou považováni za kulturu, kterou fascinoval čas a jeho přesnost, což potvrzuje již zmiňovaný kalendář, kolem kterého se to všechno točí.

Viděli Mayové do budoucnosti?

Mayové podle něj dokázali na tisíce let dopředu velmi přesně předpovědět zatmění Slunce a Měsíce a jejich výpočty se od těch dnešních liší v řádu desítek vteřin.

Mayové byli fascinováni cykličností (opakováním) časových úseků, jakými jsou den a noc nebo roční období, pracovali ale i s cykly dlouhými miliony let. Tyto časové kruhy se snažili dokonale poznat a z minulosti tak předpovědět budoucnost, což se jim podle mnohých podařilo. Jako příklad se uvádí, že už v 8. století na den přesně předpověděli vylodění Cortésovi posádky v Jižní Americe v roce 1511.

A mayský kalendář „zničehonic“ po víc jak pěti tisíci letech končí přesně o zimním slunovratu v pátek 21. 12. 2012. Není tedy divu, že se mnoho lidí ptá, co bude dál. Sami potomci dnešních Mayů ale tvrdí, že řeči o konci světa jsou nesmysl a někteří dokonce pracují na novém kalendáři.

 

Přílivové vlny, které spláchnou i vrcholy Himalájí •  Falcon



Konec, velká změna nebo nic

Různí astrologové a vědci ale dodávají, že se v ono datum přijde opravdu něco velmi nezvyklého. Nastane totiž tvz. velké galaktické vyrovnání, což znamená, že Zemi, Slunce a temný střed Mléčné dráhy protne jedna přímka. Tento jev se opakuje pouze jednou za 25600 let, co to ale bude pro naši planetu znamenat, si dnes nikdo netroufne odhadnout.

Pohltí snad Zemi černá díra, která má být ve středu mléčné dráhy? Přetočí se během několika dnů zemské póly, což vyvolá sérii přírodních katastrof? Další teorie dokonce mluví o tom, že vesmírem proletí obrovská vlna energie, která povznese lidské bytosti na vyšší úroveň. Tyto předpovědi už ale patří spíš do kategorie žánru science fiction.

Atomová katastrofa v Anglii

Mnoho lidí ale upozorňuje, že Mayové nebyli jediný, kteří předpověděli, že se v roce 2012 stane něco velkého. Jeden z nejznámějších věštců budoucnosti, Nostradame, předpověděl, že v roce 2012 vypukne třetí světová válka.

Anglický starověký jasnovidec Merlin (neplést s Artušovým Merlinem) zase předpověděl sérii globálních katastrof, kterou odstartuje výbuch jaderné elektrárny v Anglii.

„Řeka Severn se rozohní a bude pálit po sedm měsíců, všechny ryby zahynou a vznikne obrovské množství odpadu.“ Tak praví jeho věštba a mnozí se domnívají, že odkazuje k jaderné elektrárně, která na řece Severn skutečně leží. Jemu podobných věštců bychom v historii našli mnoho (např. římská Sibyla) a o jejich věštbách lze s jistotou říct jedno: Když v nich člověk hledá něco konkrétního, většinou to i najde.

Způsobíme si konec sami?

Zatím asi nejpravděpodobnější variantou konce světa tedy je ta, že si planetu nakonec zničíme sami. Ať už svým zacházením s ní, nebo třeba další globální válkou. Světový ekosystém, je dnes už tak narušený, že před jeho zhroucením nás zachrání asi jen přehodnocení našeho přístupu ke svému okolí. A jestli má podle Mayského kalendáře v roce 2012 přijít nějaké osvícení, nejspíš by to nebylo na škodu. Počítat s tím ale rozhodně nelze.

 

Konec světa •  Falcon

 

Jak by mohla Země zaniknout?

1. Klimatické změny
Ať už se na tomto dění člověk podílí nebo ne, jisté je, že klimatické změny už probíhají a zastavit je, asi už není v našich silách. Můžeme se ale pokusit je zmírnit. Tání ledovců, následné zaplavení níže položených částí kontinentů, uměna plodin vhodných k pěstování, náhlé změny počasí. S těmito změnami se vyrovnáme mnohem lépe, když budou probíhat pomaleji.

2. Zvýšená sluneční aktivita

Přestože by bez Slunce na Zemi neexistoval život, sluneční záření je pro člověka smrtelné a chrání nás před ním magnetické pole Země. Sluneční aktivita kolísá ve víceméně pravidelných cyklech a dnes se nachází ve fázi, kdy se Slunce opět probouzí.

Očekává se, že sluneční aktivita, stejně jako četnost slunečních bouří, poroste. Podobné bouře měli za důsledek např. plošné výpadky proudu v USA v letech 1859 nebo 1989.

Vědci přitom varují, že dnešní energetická síť je mnohem více propojená, mohlo dojít z dominovému efektu a obrovské výpadky proudu by mohli postihnout celou Zemi. To by se velmi nepříjemně promítlo v našem každodenním životě, který je elektrické energii téměř zcela závislý.

3. Třetí světová válka

Přestože studená válka je minulostí, světové mocností mají (nejen) jaderného arzenálu tolik, že by stačil na naprosté zničení několika hned Zemí a důvodů k rozpoutání války není málo. Světová finanční krize, zásoby ropy, které pomalu ale jistě mizí, nedostatek pitné vody, změna klimatu nebo jadernými zbraněmi hrozící státy jako Severní Korea nebo Irán.

4. Přepólování

Někteří lidé mluví o tom, že se v roce 2012 přemístí magnetické póly Země, což bude mít za důsledek sérii přírodních katastrof, které dovedou lidstvo do záhuby. Ve skutečnosti ale naše planeta prošla přepólováním už mnohokrát a vědci to považují za naprosto přirozený jev.

Jako jisté nebezpečí se může jevit zeslábnutí magnetického pole (chrání Zemi před slunečním zářením), v průběhu přepólovaní spojené se zvýšenou slunečné aktivitou, jejíž vrchol se očekává právě v roce 2012. Vědci ale i tak zůstávají v klidu a nad koncem světa odmítavě kroutí hlavou.

5. Dopad asteroidu

Tenhle scénář je díky filmům jako Armageddon (1998) nebo Drtivý dopad (1998) asi nejznámější, nicméně podle odborníků je pravděpodobnost střetu Země s větším vesmírným tělesem desetkrát menší než třeba u výbuchu zmiňovaného supervulkánu. Kdyby se to ale stalo, nepotkalo by nás rozhodně nic pěkného.

Rozsáhlou katastrofu by způsobil i nepříliš velký asteroid s průměrem kolem jednoho kilometru. Pro Zemi by to znamenalo náhlé změny klimatu a narušením potravinových řetězců. Větší těleso by život na Zemi asi zlikvidovalo úplně.

Při jeho dopadu by se odpařilo ohromné množství vodních par, do atmosféry by vniklo tisíce tun zeminy, je možné, že by došlo i k posunu zemské osy nebo dokonce vychýlení Zemi z oběžné dráhy. To vše by vyvrcholilo v dokonalé celoplanetární zatmění a nepřetržitou zimu.

6. Výbuch supervulkánu

Název supervulkán napovídá, že po jeho výbuchu přijde i super erupce. Jeden z nejaktivnějších supervulkánů leží pod místem, které ročně navštíví miliony lidí – pod Yellowstonským národní parkem v USA.

Zhruba před 600 lety na tomto místě vybuchla sopka, zhroutila se a jen několik kilometrů pod povrchem vznikla tzv. kaldera - obrovský kotel žhavého magmatu, do kterého by se vešlo celé Tokio. Případný výbuch supervulkánu by poznamenal celou civilizaci.

Až několik týdnů by docházelo k obrovským výbuchů o síle tisíce atomových bomb, žhavé magma by pryštělo desítky kilometrů vysoko, tři čtvrtiny USA by pokryly sopečné balvany, písek a prach. Slunce by zastínilo obrovské množství popele a Země by se na několik let ponořila do tvz. vulkanické zimy. Podle vědců se toho ale nejspíš nedočkáme my, ani generace po nás.




Vybrané konce světa, aneb co všechno jsme už přežili


1000 Toto datum určili někteří křesťané jako konec světa. Na zem se měl totiž po tisíci letech vrátit Satan, kterého při svém příchodu uvrhl Ježíš do „propasti"


1914, 1925 a 1975
To všechno jsou roky, kdy měl skončit svět, podle Svědků Jehovových. Dnes už se tato církev poučila a raději tvrdí, že zkáza světa může přijít každým dnem


2000 Fenomén Y2K počítal s tím, že počítače nezvládnou přechod z data 1999 na 2000, celosvětová počítačová síť se zhroutí a nastane celosvětový chaos. S prvním dnem roku 2000 ale vyšlo najevo, že Y2K vyvolal namísto globální katastrofy, jen globální paniku



Dokážu zbořit cokoliv!

Německý režisér Roland Emmerich má s ničením velkých věcí zkušenosti. Poprvé k „destrukci ve velkém“ přičuchl při natáčení snímku Den nezávislosti (1996), ve kterém nechal světové metropole zakusit ničivý útok mimozemšťanů. Dva roky na to nechal půlku New Yorku rozdupat nakrknutou Godzillou (1998) a nakonec na celý svět poslal obhrovská tornáda, zemětřesení a dobu ledovou ve snímku Den poté (2004). Režiséra, který by lépe „zničil“ celý svět, byste tedy hledali jen těžko.


Snímek 2012 poběží v českých kinech od 12. 11. 2009. Podívejte se na trailer k filmu.

 

 

Články odjinud