Tintin v zemi černého zlata

Tintin v zemi černého zlata
Sdílej
 

Tintin v zemi černého zlata

KNIHA - KOMIKS


Legendární belgický hrdina Tintin letos oslavil osmdesáté narozeniny, ale na jeho dobrodružstvích to není vůbec znát. V pořadí patnáctý příběh s tímto neobvykle odvážným dobrodruhem začal kreslit jeho duchovní otec Hergé již v roce 1939, konečná verze však vyšla o celých třicet pět let později. Příběh, který se odehrává v předvečer světového konfliktu, se totiž po okupaci Belgie Německem v roce 1940 nacistům vůbec nelíbil.

Tintin se vydává se svým věrným psím druhem Filutou, který je obdařen lidskou řečí, do arabské země Chemed, aby objasnil, kdo a proč sabotuje dodávky ropy do Evropy.
V pouštní zemi narazí nejen na dva popletené detektivy Kadlece a Tkadlece, ale i na ďábelského doktora Müllera. Ten se snaží dostat k zásobám černého zlata. V zemi, oplývající touto drahocennou surovinou, soupeří o moc dva znepřátelení šejkové a holohlavý padouch se neštítí spáchat jakýkoliv zločin, aby dosáhl svého cíle. Přesvědčte se, zda se ho Tintinovi podaří v ovzduší hrozící světové války zastavit.



HODNOCENÍ: 80 %

+ LEGENDA KOMIKSU
- ALBUM JE POSKLÁDÁNO Z NĚKOLIKA VERZÍ, KTERÉ SPOLU NE VŽDY LADÍ

ALBATROS 2009, 64 STRAN
AUTOR: HERGÉ
PŘEKLAD: KATEŘINA VINŠOVÁ

ADAM HÁJEK




Lexikon magie a kouzel
KNIHA - NÁVODNÁ


Chtěli byste umět čarovat jako Harry Potter? Teď právě máte příležitost se to naučit, ani nemusíte navštěvovat kouzelnickou školu v Bradavicích. Právě totiž vyšla kouzelnická učebnice. Její autor Pavel Kožíšek, jeden z našich nejlepších kouzelníků, je kouzelnický mistr republiky a v roce 1996 se dokonce stal mistrem světa. Učebnice kouzel, kterou sestavil pro všechny zájemce o kouzlení a magii, zahrnuje návody na sedmdesát kouzel a triků, které nevyžadují složité nebo nedostupné pomůcky a snadno se je naučí každý začátečník. V úvodu se adept na čarodějnického učně seznámí i se základními pravidly kouzlení před diváky, aby se zbytečně neztrapnil, a hlavně neprozradil, v čem jeho kouzla vězí.



HODNOCENÍ: 70 %

+ JEDNODUCHÉ TRIKY SE SNADNO DOSTUPNÝMI POMŮCKAMI
- NĚKTERÉ NÁVODY NEJSOU ZCELA SROZUMITELNÉ

READER´S DIGEST VÝBĚR 2009, 144 STRAN
AUTOR: PAVEL KOŽÍŠEK

ZDE




Simpsonovi
DVD - RODINNÝ


Kdo by neznal tuhle praštěnou rodinku, jejíž příběhy se dočkaly již 441. pokračování. Teď se však můžete vydat na cestu časem zpět až do roku 1989 a zjistit, jak to všechno začalo. Vychází totiž DVD s úplně první sérií dobrodružství Homera, Marge, Barta, Lisy, Maggie a všech žlutých obyvatel městečka Springfield. Pokud vás překvapí kostrbatá animace a poněkud neuměle nakreslené postavičky, není chyba ve vašem přehrávači - takhle skutečně Matt Groening Simpsonovy na začátku stvořil. To, co však stále bezpečně funguje i po téměř třiceti letech, jsou vtipy a gagy, které tvůrci sypou z rukávu. Na DVD najdete celkem třináct digitálně vyčištěných epizod první série doplněných o různé bonusové materiály a komentáře tvůrců.


HODNOCENÍ: 85 %

+ SIMPSONOVI, JAK JE MOŽNÁ NEZNÁTE
- TROCHU NEMOTORNÁ ANIMACE

BONTONFILM, USA, 1989-1990, 13 × 30 MIN.
TVŮRCE: MATT GROENING

ADAM HÁJEK





Oči na stopkách
KOUKEJTE KOLEM SEBE


Tentokrát jsme v pražských ulicích ulovili parádní inzerát, u kterého se nasmějete, a dokonce z něj plyne i ponaučení: Když něco sháníte, snažte se působit seriózně a vyvarujte se gramatických chyb a překlepů. Autorovi tohoto inzerátu by totiž bydlení nabídl jen člověk s opravdu velkým smyslem pro humor. Dívejte se kolem sebe a cokoliv zajímavého nebo zábavného vyfoťte a pošlete na adresu: ondrej.horak@ringier.cz a do předmětu napište OČI. K fotografii vždy uveďte vaše jméno, věk a místo, kde jste ji pořídili.


Zapadákov
KARETNÍ HRA


Divoký západ byl vždy spojen s nebezpečím a zločiny všeho druhu. V roli šéfa zlodějské tlupy budete rozhodovat, kdo z vašich nohsledů vyloupí dostavník, banku nebo vysvobodí z vězení dalšího kumpána. Ne nadarmo se říká, že víc hlav víc ví. Ono taky víc rukou víc ukradne, a o to běží ve hře především.

Ale pozor! Zlodějské akce i útěk z vězení je potřeba důkladně naplánovat. Nebo snad budete riskovat, že se plán nezdaří? Čím déle plánujete, tím víc rostou vaše šance na úspěch. A šerifa se v tomhle Zapadákově bát nemusíte, takže jedinou překážkou ve vašich nekalých úmyslech zůstávají protihráči. Pokud se rozhodnou vyloupit stejný objekt jako vy, musí nutně dojít k přestřelce. Ta je ve hře řešena originálním způsobem, totiž házením "nábojů" na terč. Hra končí, jakmile se někomu z hráčů podaří vyloupit centrální banku. Vyhrává ten, kdo nakradl nejvíce dolarů.



HODNOCENÍ: 75 %

+ NÁPADITOST, GRAFICKÉ ZPRACOVÁNÍ
- SLOŽITÁ PRAVIDLA, ZDLOUHAVOST

JIRA'S GAMES
POČET HRÁČŮ: 2-5, OD 11 LET
DOBA HRANÍ: 60 MINUT

TOMÁŠ TVRDÝ