Airsoft - Hra na válku

Sdílej
 

Pobíhat s pistolkou v ruce umí každý. Ne každý se ale může zúčastnit airsoftového utkání. Airsoft napodobuje konflikt ozbrojených složek a vyžaduje patřičný věk, dobrou fyzičku, promyšlenou taktiku a smysl pro fair play.

Airsoft je militantně zaměřený sport, na první pohled podobný paintballu. Na rozdíl od něj však bojovníci v airsoftu po sobě nestřílejí municí s barvou, ale kuličkami a nosí s sebou věrné napodobeniny skutečných zbraní. Cíle hry, při níž proti sobě v rozsáhlém prostoru nastupují dvě soupeřící mužstva, už možná znáte z on-line počítačových stříleček. Za přesně vymezených podmínek se může soupeřit o vlajku, výjimkou nejsou ani záchranné mise a vděčným úkolem je samozřejmě i kompletní vyřazení nepřátelské skupiny. Taková zábava vyžaduje velké nasazení a nezbytnou výbavu.

Výbava

Každý hráč airsoftu si musí nejdříve pořídit kvalitní vojenské oblečení a výstroj. Povinně musí mít všichni čepici a brýle, ale v každé pořádné výbavě byste našli i vysílačku, dalekohled a lékárničku, což jsou v terénu pomůcky takřka nepostradatelné. Přibývá také lidí, kteří při hře využívají vymoženosti moderní techniky, například satelitní navigační systémy GPS, dýmovnice k signalizaci, nebo dokonce zařízení na noční vidění. V tomto směru není airsoft nijak omezen. Pak už zbývá jen připojit se k libovolné bojové skupině, případně si s kamarády založit vlastní, a přihlásit se k bitvě. Fantazii se přitom meze nekladou, představovat můžete jednotky od první světové války po současná speciální komanda. Tou nejdůležitější věcí hned po ochranných brýlích, kterou musí mít bezpodmínečně každý, je pravá airsoftová zbraň vyrobená renomovanou firmou.

Zbraň

Airsoftové zbraně se dělí do tří skupin podle pohonu kuličky. Cenově nejdostupnější jsou takzvané manuály, fungující na principu stlačeného pístu. Před každým výstřelem se musí ručně natáhnout, střílejí poměrně pomalu a také nepříliš přesně. Další, už trošku nákladnější alternativou jsou plynovky. Kuličku zde vystřeluje bombička naplněná speciálním plynem. Tyto zbraně už ale byly kvůli přílišné poruchovosti skoro vytlačeny dnes populárními pistolemi elektrickými. Jak už je z názvu zřejmé, píst u nich natahuje elektřina, a tak je s nimi možno střílet dávkou o kadenci až tisíc ran za minutu. Nevýhodou je jejich vysoká cena. Při nákupu jakékoli airsoftové pušky je také třeba dávat pozor na to, aby byla vybavena certifikátem, který zaručuje kvalitu výrobku a dvouletou záruční lhůtu. Je nesmysl nakupovat nekvalitní a nebezpečné necertifikované zbraně v tržnicích.

Zásady

Hry mívají svá stálá pravidla. V airsoftu to tak úplně neplatí, protože pro každou akci jsou pravidla jiná. Existují ale nepsané zásady, kterými se hráči musí řídit stále. Nejdůležitější je dbát na bezpečnost svou i ostatních. To mimo jiné znamená, že každá jednotka, která chce využívat určité území, o tom musí dát předem vědět majiteli pozemku a příslušným úřadům, aby předešla případným nepříjemnostem. Naprosto nezbytná je samozřejmě ochrana zdraví. Ochranné brýle se při boji v žádném případě nesnímají, aby nehrozilo poškození zraku, a opatrně se musí zacházet také s petardami napodobujícími granáty, jinak hrozí neméně závažné poškození sluchu. Co se herních zásad týče, všichni musí hrát fair play (čestně), protože na rozdíl od paintballu kuličky nezanechávají na hráčích žádné stopy. To je taky jeden z důvodů, proč se airsoft nehraje závodně. Rozhodčí by totiž někomu těžko dokazovali, že byl zasažen.

Koníček

Je airsoft sport? Většina hráčů o této otázce ani neuvažuje a považuje ho jen za svůj koníček. Jsou ale také lidé, pro které se airsoft stal životním stylem. Teď se možná ptáte, proč místo vyhazování desítek tisíc korun raději nevstoupí do opravdové armády. Odpověď je dost jednoduchá. Nikdo z nich by si totiž doopravdy nepřál ocitnout se ve skutečném válečném konfliktu. Airsoft se zkrátka hraje pro zábavu a trošku adrenalinu, a ne proto, aby si v něm někdo vybíjel svou agresivitu. A tak je nakonec vlastně jedno, zda je nebo není sportem - důležité je, že zůstává hrou.




Mládeži nepřístupno!

Podle zákonů České republiky spadají airsoftové zbraně pod „plynové zbraně kategorie D“, které mohou nabývat do vlastnictví a držet nebo nosit pouze osoby starší osmnácti let. Dozor nad dodržováním této povinnosti vykonává příslušný útvar Policie České republiky. Tyto zbraně podléhají zákonu o střelných zbraních a střelivu.




Nic není zadarmo

Ceny airsoftových zbraní se pohybují přibližně od pěti set korun za manuální pistoli až po desetitisícové částky za ručně vyráběné, sběratelské kousky.

Obecná pravidla

Pravidla airsoftu se mění podle jednotlivých utkání. Existuje ale několik zásad, které se dodržují za každých okolností.
- Jakýkoliv zásah kamkoliv na tělo vyřazuje hráče ze hry.
- Hráč bez ochranných brýlí je okamžitě vyřazen ze hry.
- „Mrtvý“ hráč nesmí jakkoliv komunikovat s ostatními.
- Při průchodu civilistů hracím polem nebo v jeho blízkosti je hra bezpodmínečně zastavena i za cenu vyzrazení pozice.

Munice

Airsoftovou municí jsou kuličky o průměru šesti milimetrů. Jejich váha se pohybuje od 0,12 do 0,43 ??? podle typu zbraně. Kromě standardních plastových kuliček jsou k dispozici také kuličky pokovené, s grafitovým pláštěm a ocelové.



5:30 Venku je ještě tma a už musím vstávat. Ještě bych si tak hodinku dvě přispal, ale přemůže mě zvědavost. Chci vidět lidi, kteří jsou schopni utratit desítky tisíc korun za repliky zbraní a pak s nimi celý den ve vojenském oblečení běhat po lese. Naházím na sebe teplé oblečení a vyrážím na cestu ještě noční Prahou.

7:20 Jsem v airsoftovém obchodě, který zároveň funguje jako místo srazu pro všechny pražské účastníky akce. Ihned se mě ujímá jeden z organizátorů a nad mapou mi vysvětluje, co se dnes bude dít. Z jeho výkladu pochopím, že budu hrát za družstvo Američanů, jejichž úkolem bude zmocnit se na nepřátelském území bedny s radioaktivním materiálem a uhájit ji, dokud nepřiletí helikoptéry. Mezitím se do krámku začínají trousit skupinky mladíků v historickém vojenském oblečení. Za chvíli to uvnitř vypadá jako na sletu veteránů.

9:00 V koloně aut přijíždíme do oblasti, která se dnes promění v bojové pole. Parkujeme na místě určeném útočníkům a všichni si začínají připravovat výbavu a seřizovat zbraně. I já dostávám malý samopal a konečně si mohu i vystřelit. Zmáčknu kohoutek, něco uvnitř zavrčí a z hlavně vystřelí dávka kuliček.

10:00 Dovídáme se, že radioaktivní materiál je ukryt v lomu dva kilometry odsud, a tak vyrážíme na pochod. Když vcházíme do lesa, potkáváme muže s dítětem. Oba se tváří dost vyděšeně. Moc se jim nedivím, asi bych byl stejně překvapený, kdybych na procházce potkal skupinu po zuby ozbrojených vojáků. V této oblasti se právě proto nestřílí, civilisté nesmějí být v žádném případě sebeméně ohroženi.

10:45 Konečně vidíme prvního nepřítele! Bohužel je ale příliš daleko. V klidu nás pozoruje dalekohledem ze skály vzdálené půl kilometru. Kdybychom měli více času, ten by viděl! Takhle ale jen zatneme zuby a mašírujeme dál. Však mu ještě ukážeme!

11:10 Jsme už velice blízko lomu. Zatím nikoho nevidíme, ale mohla by to být past, a tak postupujeme velice opatrně. Všude je však klid, a proto nerušeně přicházíme až k okraji. Dole je dobře vidět bedna. Teď ještě najít někoho, kdo se obětuje a dojde pro ni.

11:15 Já! Proč já? Vždyť by tam mohl jít ten machr s kulometem vpředu. No co se dá dělat, kdybych odmítl, tak bych vypadal jako zbabělec. Proto raději nasadím drsný výraz a sbíhám cestou vedoucí dolů do lomu. Jsem jen několik desítek metrů od svého vytouženého cíle, když se na druhé straně objeví skupina nepřátel. Vystřelím nazdařbůh jejich směrem a utíkám k bedně. Stačím ještě udělat pár kroků a sesype se na mě déšť kuliček. Jej, to štípe! Rychle zvedám ruce a utíkám pryč.

11:20 Zpovzdálí pozoruji bitvu, která kolem lomu propukla. Ze všech stran je slyšet štěkot pušek a vybuchuje dokonce i několik granátů (v podobě klasických petard). Je však vidět, že jsme obránce překvapili, protože se s velkými ztrátami brzy začínají stahovat. Toho využívá jeden z našich vojáků a hbitě slaňuje dolů pro bednu. Ostatní ho i s kořistí rychle vytahují a vydávají se na pochod směrem k přistávací ploše.

11:35 Společně s dvěma vojáky, kteří stejně jako já padli, čekám na moment, kdy budu moct „obživnout“. Oba mi zajímavě vyprávějí o svých zážitcích z jiných akcí. Čas nám tak rychle uteče a vydáváme se za ostatními.

12:30 Naši původní skupinku doháníme až těsně před přistávací plochou. Radioaktivní materiál položíme doprostřed louky a zaujmeme obranné postavení. Nepřátelé na sebe nenechají dlouho čekat a zaútočí na nás ze všech stran. Avšak proti naší kruhové obraně nemají sebemenší šanci a i já se celkem úspěšně bráním. Když je odražen poslední útočník, hra je oficiálně ukončena a my můžeme zajásat: „Vyhráli jsme!“




Reakce na výzvu


S airsoftem mám dlouhé zkušenosti a jsem členem jednoho airsoft teamu. S jistotou mohu říct (ačkoli si to mnozí nemyslí), že airsoft není nebezpečný sport. Pokud hráči dbají na bezpečnostní opatření, je zranění téměř vyloučeno. Airsoft je vlastně mnohem bezpečnější zábava než takový snowboarding, kde jsou zlomeniny na denním pořádku.
Snake

Airsoft hrajeme už asi dva roky. Je to ideální zábava pro lidi, kteří chtějí zažít, jak to vypadá na opravdovém bojišti, nebo pro lidi, kteří si chtějí zkusit počítačovou střílečku naostro. Airsoftový hráč se od skutečného vojáka na bojišti moc neliší, jen s sebou nese míň výstroje a výzbroje. Airsoft rozhodně není žádná bezhlavá kropička. Většinou jde o taktiku a o to, jak nejlépe protihráče přelstít. Na vícedenních akcích jde částečně i o přežití v přírodě.
A. Valnoha a T. Růžička

Podle mě je airsoft sport jako každý jiný. Lidé ho dělají, protože je baví. Nemyslím, že je nebezpečný - občas to bolí, když vás třeba štípne střela z brokovnice do ruky z jednoho metru nebo ze sniperky do tváře, ale pokud máte brýle, nic se vám nemůže stát. Co se paintballu týče, zásahy jsou dobře vidět, ale proč běhat po lese s dělem a plynovou bombou pod paží, když můžete v airsoftu nosit dokonalé repliky zbraní od druhé světové války po současnost.
Petr

Podle mě je mezi airsoftem a paintballem jeden podstatný rozdíl - paintball je spíše akční a více kontaktní sport než airsoft, ten vyžaduje více strategie a taktiky. Další rozdíl mezi nimi je v reálnosti. V paintballu týmy či hráči běhají většinou se stejnými zbraněmi, podle barvy se pozná, jestli vás opravdu trefili, nebo ne. Naopak airsoft je více "hra na vojáky" - máte repliky opravdových zbraní, svou zbraň střežíte jak oko v hlavě a přesně takovou nemá nikdo jiný. Musíte být ale férový, a když vás trefí, přiznat to. Já osobně preferuji airsoft, zdá se mi trochu vznešenější než paintball.
Ondřej Nuhlíček

Někdo si zase myslí, že airsoft je jen pro ty, kdo mají rádi zbraně. Ale podle mého můžete airsoft hrát a přitom nemít ke zbraním žádný velký vztah. Airsoft je pro mě hlavně hra a prožitek hry, přípravy na akce, fair play a kamarádství a soudržnost v týmu. Doporučuji airsoft si zahrát, ale také doporučuji dbát na bezpečnostní pravidla.
Jaroslav Katuš

S kamarády se občas jdeme odreagovat právě airsoftem. Je to skvělá hra pro zdokonalení jednání v těžších situacích, ale hlavně se při něm bavíme. Někdy se vydáme i na delší dobu a přespáváme pod širákem - potom se zpět do normálního života vracíme úplně jiní. Airsoft je hra jen pro čestné lidi, a proto si většinou skvěle zahrajete. O paintballu si myslím, že jde o poněkud drahou zábavu - airsoft si můžete zahrát již s relativně malým obnosem, ale u paintballu jde hned o několikatisícové částky.
Jakub Nečásek