Prak a padáček

Sdílej
 
Ke klukovským hrám patří už po staletí prak. Zkuste si ho podle našeho návodu vyrobit i vy. Ale pozor! Prak může být hračkou, která vám zajistí spoustu zábavy, ale i nebezpečnou zbraní, jež může hodně ublížit. Je proto důležité dbát na některé zásady, které se střelbou z praku souvisí.

Ke klukovským hrám patří už po staletí prak. Zkuste si ho podle našeho návodu vyrobit i vy. Ale pozor! Prak může být hračkou, která vám zajistí spoustu zábavy, ale i nebezpečnou zbraní, jež může hodně ublížit. Je proto důležité dbát na některé zásady, které se střelbou z praku souvisí.

Potřebný materiál a nářadí

Větev tvaru Y, letecká guma 5 x 5 mm, dlouhá 60 až 70 cm, kousek kůže nebo velmi pevné látky 5 x 13 cm, pevný provázek 100 cm.
Dále potřebujete pilku, nůž a nůžky.

Výroba

Výrobu praku začněte uříznutím vidlice přibližných rozměrů jako na obrázku.

Foto
Konce vidlice nožem zaoblete a na tenčích koncích vyřízněte kolem dokola drážku, která zabrání posunu gumy. Na kousek kůže načrtněte elipsu podle našeho obrázku, do níž ještě po stranách vystřihněte otvůrky průměru 4 mm pro provlečení gumy. Gumu připevníte k vidlici tak, že ji v drážce obtočíte kolem jednoho konce vidlice, natáhnete a zavážete provázkem. Při tom se vyplatí mít pomocníka, neboť není nejsnadnější gumu současně napínat a zavazovat. Druhý konec gumy provlékněte otvůrkem v kůži a bez napínání přivažte. Takto připevněte i druhou gumu a dbejte, aby nebyly překroucené. Když máte k praku přivázány obě gumy s kůží, můžete střílet. Kamínek vložíte na kůži, kterou stisknete mezi palcem a ukazovákem. Druhou rukou držíte prak tak, že se palec opírá o vidlici. Jestliže byste uchopili prak s palcem přes vidlici, může vás střela zranit. Ideálním místem pro střelbu z praku je buď rozsáhlý prostor (pole, louka), nebo místo uzavřené (prázdná stodola). Budete-li pilně trénovat, můžete vyhrát některý z turnajů, které se v této neznámé oblasti sportu pořádají.

Padáček

Z praku lze vystřelovat i jiné předměty než kamínky - např. padáčky, se kterými je možné uspořádat soutěž o nejdelší dobu pádu. Záleží nejen na tom, jak vysoko padáček vystřelíte, ale i na tom, jak šikovně ho sbalíte, aby se otevřel co nejvýše.

Materiál na padák

Velký polyetylenový sáček (používá se do odpadkových košů) přibližně 50 x 60 cm, nitě, izolepa, silikonová bužírka (k dostání v elektro) průměr 2 mm, 70 cm dlouhá, závaží (kamínek).

Výroba padáku

Vrchlík (kupoli) padáčku můžete vyrobit z polyetylenového sáčku. Sáček po odmotání z role zkraťte na délku 40 cm. Tento obdélník ještě nerozbalujte, ale připevněte k jeho složeným rohům osm nití. Každou přivažte na izolepu s bužírkou nebo k samotné izolepě. Izolepa musí být přilepena k vrchlíku pečlivě, aby nikde nepřečnívala lepicí stranou. Při balení padáčku by se mohl vrchlík slepit a padáček by se neotevřel. Dále srovnejte uzlíky všech nití k sobě, napněte nitě a všechny je společně u konce jednoduchým uzlem svažte. Jako zátěž vám poslouží kamínek, který zabalte do zbytku sáčku tvaru čtverce a liščí smyčkou (abyste mohli kamínek lehce vyměnit) přivažte k nitím.

***

Zásady pro střílení z praku

1. Používejte prak jen v přítomnosti dospělé osoby.
2. Střílíte-li z praku, nesmí před vámi nikdo stát.
3. Nestřílejte do neznáma (za zeď, do lesa, za kopec atd.) nebo tam, kde můžete něco zničit (okna).
4. Nestřílejte tam, kde se může někdo náhle objevit.