Zázrak na greenu - Klára Spilková, černý kůň českého golfu

Zázrak na greenu - Klára Spilková, černý kůň českého golfu
Sdílej
 
Její výsledky jsou označovány za největší úspěch českého golfu všech dob a to je jí teprve čtrnáct let. Mluvíme o Kláře Spilkové, která nedávno dovedla reprezentační tým do šestnácti let k neuvěřitelnému vítězství.    

Klára je s golfem pořád někde na cestách a my ji zastihli v Turecku na začátku jednoho turnaje. V Beleku, což je turecký golfový ráj, se na hřišti Old Championship Golf Course zrovna hrálo mezinárodního mistrovství Turecka.

 

Tak jak to jde v Turecku?

No zatím dobře. Dneska jsme hráli první kolo turnaje a zatím jsem tuším pátá takže dobrý. Turnaj je na začátku a ještě mě čekají tři kola, tedy tři hrací dny. A celkově mám z turnaje dobrý pocit.

 

Tvůj poslední úspěch označil Milan Veselý, prezident České golfové federace, za největší úspěch nejen českého, ale i československého golfu všech dob. Co se musí všechno sejít, aby k takovému úspěchu došlo?

Musí se sejít čtyři dobrý kola a všechno musí vyjít. Ne vážně, zahrála jsem tam tři dobrá kola, vycházelo mi chipování, pattování, psychika... vyšlo i počasí. Prostě se musí sejít všechno!

 

Jak jsi se vlastně ke golfu dostala?

S golfem začal nejdřív můj bratr, rodiče ho přihlásili do Erpetových podzimních kurzů a já jezdila s ním. Když přišlo jaro, bratr začal hrát na hřištích v Líšnici a na Karlštejně. Občas jsem si od něj půjčovala hůl a zkoušela se trefovat do míčku. Za několik dnů jsem měla svojí vlastní pětku železo (golfová hůl, pozn. red.) a za několik týdnů celý bag s holemi. Tak začala moje golfová kariéra, tehdy mi byly čtyři roky.

To je docela málo, to je v golfu normální?

To asi záleží na okolnostech. Někoho ke golfu přivedou rodiče, někdo si cestu musí najít sám. Všeobecně ale platí, že se golf dá hrát v jakémkoliv věku a začít ve čtyřech letech dnes není nic moc zvláštního.

 

Při hraní golfu je velmi důležitá psychika, máš nějakou metodu, jak na ni vyzrát? Jak se před turnaji koncentruješ?

Psychika je v golfu strašně důležitá, a proto mám i svoji psycholožku Hanu Jenčovou, se kterou už několik let pracujeme na mé dlouhodobé psychické odolnosti. Žádný zvláštní rituál před hrou nemám, prostě se před každým turnajem standardně rozcvičím, rozehraji a co se týká psychiky, čerpám z té přípravy. A dostala jsem i pár talismanů pro štěstí, které nosím na bagu.

Jaký je to pocit, být nejlepší golfistkou v České republice? Promítlo se to nějak do tvého života?

Zatím asi nijak výrazně. Každý den se připravuji do školy, odpoledne chodím na golf, jen v sezoně hraju jeden turnaj za druhým. Letos jsem si poprvé zkusila, jaké to je, hrát s nejlepšími golfistkami světa, když jsem byla na Junior Solheim Cupu v americkém Chicagu. Přineslo mi to obrovský zážitek a zjištění, kolik práce před sebou ještě mám.

Když cestuješ po turnajích, doprovází tě někdo z rodiny? Jak zvládáš život na cestách?

Na turnaje jezdím hlavně s reprezentací a rodiče zůstávají doma. S reprezentačním týmem jsme ale hodně dobrá parta, takže to není žádný problém. Navíc umím anglicky a trochu německy, takže se klidně můžu bavit i s novými lidmi.

A co kamarádi? Máš na ně čas? Fandí ti?

Na kamarády si určitě vždycky snažím udělat čas, a když můžu, tak se je snažím užít, jak to jde. Když se odněkud vrátím, vždycky se mě ptají, jak jsem hrála a kolikátá jsem skončila.

Zbývá ti vůbec čas na nějaké koníčky? Co tě kromě golfu baví?

Je pravda, že hlavní je pro mě teď golf a škola. Když ale nemám ani jedno, dokážu se zabavit i jinak. Ráda chodím do fitness, běhat, jezdím na kole, plavu nebo si zajdu třeba do kina.

Znáš časopis ABC? Zkoušela jsi někdy slepovat papírové modely?

Jasně že jsem o ábíčku slyšela. Dokonce jsem pro ně už jeden rozhovor dělala. Slepovat modely jsem ještě nezkoušela, někdy bych to docela ráda zkusila, ale asi nejsem v tomhle směru moc zručná.

Golf bude asi dost časově náročný, jak ho zvládáš v kombinaci se školou?

Chodím do 9. ročníku jedné základní školy v Praze a myslím, že to zvládám dobře. Studuji podle individuálního plánu a paní ředitelka se mi vždycky snaží vyjít vstříc.

Golfu podle všeho věnuješ podstatnou část svého času, co ti na oplátku ten sport vrací?

Hlavně mě to strašně baví a úplně nejvíc, když zrovna hraju dobře. Takže času, který s golfem trávím, vůbec nelituji a moc si vlastně nedokážu představit, co jiného bych dělala. Možná bych se dokonce začala nudit!

Klára Spilková •  Ivan Paggio a www.golf.cz


 

Klára Spilková (14)

Bydliště: Praha

Škola: 9. ročník základní školy

Největší úspěchy:

Oblíbená hudba: Eminem, Michael Jackson, Beyonce

Oblíbené filmy: Chicago a pořad Uvolněte se prosím


 

Podej mi devítku železo, aneb jak se mluví na greenu

bag taška na hole

čipování (chipping) úder (chip), kterýmdostaneme míček do jamkoviště
chip in chip přímo do jamky

dřevo dřevěná hůl na dlouhou hru

green jamkoviště, nejníže střižená plocha kolem jamky

handicap (HCP) číslo vyjadřující úroveň hráče, čím je číslo nižší, tím hráč lepší. V ČR se začíná na HCP 54

patování (putting) krátká hra v nejbližším okolí jamky

pitch vysoká přihrávka s co nejkratším doběhem míčku

spin rotace míčku

železo železná hůl

 

 

 

 

Články odjinud